ПЛУВЕН КОМПЛЕКС “СПАРТАК”

ПК „Спартак” е модерен спортен и възстановителен център, който предлага спининг, комплексна гимнастика, спа център, добре поддържани тенис кортове, басейни хубав ресторант и удобство за гостите си. Той е един от най-престижните спортни комплекси в страната.

Спортовете, които се практикуват там са: тае бо, аеробика, каланетика, йога, спининг, акваробика, акваспининг, фитнес, бягане, колоездене, плуване, карате, синхронно плуване, скокове във вода и други. ПК „Спартак” предлага също така Спа център, сауна и масажи.

 

История на комплекса

Старите софиянци до ден днешен го наричат Балона, защото най-модерният плувен комплекс в столицата преди близо 50 години е имал само един открит басейн, покриван с балон.

Плувен комплекс “Спартак” израства през 1968 г. на мястото на градското сметище. Построен е за няколко месеца и е открит за Универсиадата в България същата година. През 1976 г. с изграждането на хотел и спортен медицински център ПК “Спартак” се превръща в едно от най-престижните места за тренировка на елитни спортисти в страната. До 1985 г. плувният комплекс е домакин на всички Републикански и Балкански първенства по плуване. За Европейското първенство по плуване през 1985 г. в София комплексът е ремонтиран основно и покрит с уникална за времето си конструкция.

Днес ПК “Спартак” е сред най-елитните спортни бази в страната.